MIA / Vamil. Bespaar op je aanschaf van milieuvriendelijke en duurzame bedrijfsmiddelen met MIA\Vamil.

Milieu Investeringsaftrek (MIA) en willekeurige afschrijving milieu-investering (Vamil) zijn fiscale aftrekregelingen. Bij aanschaf van een milieuvriendelijk of duurzaam bedrijfsmiddel mag je als onderneming een extra bedrag aftrekken van de winst. Samen verlagen ze je investeringskosten drastisch.

Wat is mijn voordeel met de MIA- en Vamil-regeling?

Zowel de aanschafkosten van het bedrijfsmiddel als het installeren of monteren ervan komen in aanmerking voor de MIA\VAMIL-subsidie. De toegekende subsidie is in de vorm van fiscaal voordeel. Het subsidiebedrag mag je uiteindelijk in mindering brengen op de vennootschapsbelasting of inkomstenbelasting.

 

Regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil)
De Vamil biedt je de mogelijkheid 75% van een investering op een willekeurig moment af te schrijven van de winst. Je draagt dus minder belasting af over de winst. Door af te schrijven in het jaar waarin je dat het beste uitkomt, verminder je de fiscale winst. Hoe snel of langzaam je afschrijft, bepaalt je zelf. Dit mag ook in het investeringsjaar zelf zijn. De overige 25% schrijf je wel regulier af.

 

Regeling Milieu-investeringsaftrek (MIA)
Dankzij de MIA-regeling profiteren bedrijven van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst. Dit is bovenop de andere fiscale aftrekmogelijkheden zoals de willekeurige afschrijving. Als je een bedrijfsmiddel hebt aangeschaft waarvan de code in de Milieulijst begint met een A, B, D, E, F of G mag je 27%, 36% of 45% van het investeringsbedrag extra aftrekken van de winst over het kalenderjaar waarin het bedrijfsmiddel is aangeschaft. Je betaalt dus minder belasting.

Mia / Vamil aanvraag starten

Wat is het subsidiepercentage?

De code van het bedrijfsmiddel bepaalt de hoogte van het percentage dat je mag aftrekken, maar ook of je zowel Vamil- als MIA-voordeel kunt toepassen. Het minimale MIA-voordeelpercentage is 27% en het maximale 45%. Vamil heeft een vast percentage van 75%.
Het totaalbedrag zal dus per bedrijfsmiddel verschillen.

Code  MIA-voordeel  Vamil-voordeel
A  36%  75%
B  27%  75%
C  x  75%
D 36%  x
E  27%  x
F 45%  75%
G  45%  x

Voor wie is deze regeling?

Voor alle ondernemers in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten of de BES-eilanden die inkomsten- of vennootschapsbelasting betalen.

Wat zijn de voorwaarden?

  • Drempelbedrag € 2.500,-
  • Binnen 3 maanden aanvragen na het geven van de opdracht
  • Bedrijfsmiddel staat op de milieulijst
  • De investering is nieuw

Budget

Budget  2018  2019 2020 2021 2022 2023
MIA  € 99 miljoen  € 107 miljoen € 124 miljoen € 124 miljoen € 144 miljoen € 192 miljoen
Vamil  € 40 miljoen  € 32 miljoen € 25 miljoen € 25 miljoen € 25 miljoen € 25 miljoen

HGM maakt verschil 

Helder . Persoonlijk . Innovatie . Kennis
Met een flinke rugtas aan kennis en ervaring helpt HGM je met een passende regeling die het maximale uit je project haalt. Misschien komt je project zelfs wel in aanmerking voor meerdere regelingen. Dankzij de vakkundigheid van onze adviseurs vinden zij snel de aanknopingspunten tussen je investeringsproject en de MIA\VAMIL regelingen.

Weten of je in aanmerking komt voor MIA\Vamil voordeel?
Wij helpen u graag! Neem vrijblijvend contact met ons op.

085 – 020 11 05

Gerelateerd nieuws

Wordt jouw techniek opgenomen in de Milieulijst 2024?

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier rechts zie je enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling