Maakt u gebruik van de WBSO? Dan weet u als geen ander dat u jaarlijks vóór 1 april de gerealiseerde S&O-uren en gemaakte kosten en uitgaven van het voorafgaande jaar moet doorgeven aan RVO.

Dit heet de realisatiemelding. Een fout bij de realisatiemelding kan er voor zorgen dat u subsidie misloopt of dat u subsidie claimt die achteraf niet terecht blijkt te zijn en terugbetaald moet worden. Wij zien veel zaken in de praktijk misgaan. Voorkomen is beter dan genezen. Wij geven u zes punten waarmee u rekening moet houden bij uw realisatiemelding.

 

Zes fouten die u niet wilt maken!

1. Opgeven S&O-uren niet aangemelde projecten
Het schrijven van uren voor projecten die niet zijn aangevraagd voor die periode of uren die u misschien vergeten bent aan te vragen.

 

2. Opgeven S&O-uren die niet kwalificeren
Het schrijven van uren die niet vallen onder de WBSO. Denk hierbij aan uren van niet S&O activiteiten of uren van medewerkers van de administratie, marketing of sales of de uren van medewerkers die niet op de loonlijst staan van de onderneming.

 

3. S&O-uren vergeten die wel kwalificeren
Veel ondernemers vergeten waardevolle S&O-uren te schrijven. Weet u welke personeelsuren u mag schrijven voor de WBSO? Een veel voorkomend voorbeeld: het vergeten van productiemedewerkers die meebouwen aan een prototype, omdat zij niet onder de afdeling R&D vallen.

 

4. Verkeerde BSN nummers
U mag alleen Burgerservicenummers (BSN) opgeven van S&O-personeel die bij uw eigen onderneming op de loonlijst staan. Hieronder vallen niet medewerkers die op een holding staan, stagiaires of medewerkers die zijn ingehuurd.

 

5. Verkeerd schuiven van uren, kosten en uitgaven tussen periodes
Bij meerdere S&O-verklaringen kan het ingewikkeld worden bij het bepalen van de juiste mededeling, waardoor het fout gaat. Geen nood. RVO heeft een rekentool ontwikkeld. Hier kunt u eenvoudig bepalen wat u per S&O-verklaring moet melden. Downloaden rekentool RVO.

 

6. Opgeven van kosten en uitgaven die niet kwalificeren
Dit is toch echt de meest voorkomende fout van de zes. Het opvoeren van kosten en uitgaven die niet vallen onder de subsidiabele kosten van de WBSO. RVO stelt voorwaarden aan de kosten en uitgaven die mogen worden opgegeven. Welke -bijzondere kosten en uitgaven- subsidiabel zijn, leest u op de website van RVO.

TIP: vergeet niet dat u uw melding uiterlijk 31 maart moet indienen.

 

Hulp nodig?

Zeker weten dat u geen fouten maakt bij de realisatiemelding? HGM helpt u graag bij het correct melden van uw S&O-uren, kosten en uitgaven. Samen behalen we het maximale uit uw WBSO-aanvraag.

Neem vrijblijvend contact met ons op.

 

HGM maakt verschil 

Helder . Persoonlijk . Innovatie . Kennis

Wij vertalen je project naar subsidiekansen en volgen je subsidiemogelijkheden op de voet. Wij verzorgen het gehele traject van voorbereiding tot succesvolle aanvraag.  Dankzij de vakkundigheid van onze adviseurs vinden zij snel de aanknopingspunten tussen uw (technische) bedrijfsactiviteiten en subsidieregelingen.

Weten wat uw mogelijkheden zijn?

Wij helpen je graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

085 – 020 11 05

Misschien ook interessant?

WBSO-administratie stroomlijnen? Wij geven je 5 tips
WBSO Kosten & uitgaven: (Deel 1) Valkuilen bij keuze voor forfaitair tarief

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier rechts zie je enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling