Terug naar overzicht
Energie & Milieu - WBSO
18 september 2018

Invloed Prinsjesdag 2018 op de subsidies: WBSO, EIA en MIA\Vamil

Op Prinsjesdag zijn de kabinetsplannen voor de begroting van 2019 bekend gemaakt. Wat zijn de invloeden op de subsidieregelingen: WBSO, Energie-investeringsaftrek (EIA) en de MIA\Vamil?

WBSO 2019: Subsidiepercentages blijven gelijk

Het kabinet heeft besloten de subsidiepercentages van zowel de 1e als 2e schijf ongewijzigd te laten. Daarnaast blijft ook het drempelbedrag van de 1e schijf hetzelfde.

Voordeelpercentage voor bedrijven  2019
Tarief 1e schijf  32%
Tarief 1e schijf starters  40%
Grens 1e schijf  € 350.000
Tarief 2e schijf  14%

Tabel met normen voor de WBSO 2019

Hoger budget WBSO 2019

Het WBSO-budget wordt daarentegen wel verhoogd. Het kabinet stelt € 1.205 miljoen beschikbaar voor de WBSO in 2019.

 

Aftrekpercentages MIA\Vamil blijven ongewijzigd

Ook de regelingen Milieu-investeringsaftrek (MIA) en Vamil (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) blijven ongewijzigd. Het kabinet zal zich inzetten om de Milieulijst beter aan te laten sluiten op de huidige technieken, door per techniek te bekijken of het milieucriteria kan worden versneld. Dit kan helpen de milieulijst gerichter en sneller aan te laten sluiten bij beleidsprioriteiten, zoals de circulaire economie.

 

Daling percentage EIA (Energie-investeringsaftrek)

Het aftrekpercentage voor de EIA-regeling is in 2019 45%. Een grote daling in vergelijking met het huidige aftrekpercentage van 54,5%. Om de 5 jaar evalueert de overheid de bestaande subsidies. In februari 2018 is een rapport uitgebracht over de Energie-Investeringsaftrek over de periode 2012-2017. Op basis van de aanbevelingen uit het rapport heeft het kabinet besloten het aftrekpercentage te verlagen in 2019.

Bent u van plan een energie-investering te doen voor uw bedrijf of twijfelt u hierover? Dan is het verstandig dit jaar nog gebruik te maken van de regeling. Hulp nodig bij uw aanvraag? Neem vrijblijvend contact met ons op.

HGM maakt verschil 

Helder . Persoonlijk . Innovatie . Kennis

Wij vertalen uw project naar subsidiekansen en volgen uw subsidiemogelijkheden op de voet. Wij verzorgen uw gehele traject van voorbereiding tot succesvolle aanvraag.  Dankzij de vakkundigheid van onze adviseurs vinden zij snel de aanknopingspunten tussen uw (technische) bedrijfsactiviteiten en subsidieregelingen.

Weten wat uw mogelijkheden zijn?

Wij helpen u graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

085 – 020 11 05

Misschien ook interessant?

Prinsjesdag: WBSO budget 2018 € 1.163 mln.
WBSO Reminder: Deadline WBSO aanvragen voor Q4 2018

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier rechts ziet u enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling