Het kabinet trekt dit jaar meer geld uit voor emissieloos bouwen, zo meldt het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Bouwbedrijven kunnen 60 miljoen euro aan subsidie​​aanspreken om onder meer over te stappen op elektrische kranen, betonmolens op waterstof en graafmachines op batterijen. Deze bouwmachines veroorzaken geen directe emissie. Ook komen er meer subsidiemogelijkheden voor ondernemers die uitstootvrije vrachtwagens willen aanschaffen.

 

Staatssecretaris Heijnen (Infrastructuur en Waterstaat): We weten allemaal dat stikstof een probleem is, ook voor de bouw. Met uitstootvrije machines helpen we dat probleem steeds verder de wereld uit. Ik weet dat de bouw graag wil, want vorig jaar was de subsidiepot binnen één dag leeg. Daarom stop ik er komend jaar fors meer in, want ik wil echt meters maken met de sector. Op weg naar een bedrijvige bouwplaats, maar zonder stikstof en uitlaatgassen.

 

Stikstof oplossing voor emissieloos bouwen

De uitspraak van de Raad van State over Porthos onderstreept de noodzaak om duurzamer te bouwen. Zowel de sector als het kabinet staan achter deze uitspraak. Daarom kunnen bouwondernemingen subsidie ​​krijgen bij de aanschaf van schone bouwmachines of het ombouwen van vervuilende bouwmachines naar uitstootvrije bouwmachines. Er zijn ook subsidiemogelijkheden voor het installeren van katalysatoren, die verontreinigende stoffen opvangen zodat ze niet in de omgeving terechtkomen.

De subsidie ​​is nodig omdat bouwmachines die op waterstof of batterijen functioneren over het algemeen veel duurder zijn dan bouwmachines die op fossiele brandstoffen werken. Via subsidies kunnen bouwers tot 40% compensatie krijgen voor het verschil in prijs. Dit percentage is hoger voor kleine ondernemingen dan voor grote ondernemingen om het mkb te helpen de overstap te maken. Naar aanleiding van de Porthos-uitspraak heeft het kabinet besloten € 400 miljoen euro extra uit te trekken voor het schoon en emissieloos bouwen.

 

Extra steun bij vrachtwagens

Ook bij de aanschaf van emissievrije vrachtwagens kunnen ondernemers een steuntje in de rug krijgen. In 2023 is daar € 30 miljoen euro voor beschikbaar. Dat is € 5 miljoen euro meer dan het vorige jaar.

 

Bezig met het aanschaffen van duurzame bouwmachines of andere verduurzamings oplossingen? Neem dan vrijblijvend contact op over de mogelijkheden.

085 – 020 11 05

HGM maakt verschil 

Helder . Persoonlijk . Innovatie . Kennis

Wij vertalen je project naar subsidiekansen en volgen je subsidiemogelijkheden op de voet. Wij verzorgen het gehele traject van voorbereiding tot succesvolle aanvraag.  Dankzij de vakkundigheid van onze adviseurs vinden zij snel de aanknopingspunten tussen uw (technische) bedrijfsactiviteiten en subsidieregelingen.

Weten wat uw mogelijkheden zijn?

Wij helpen je graag! Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.

085 – 020 11 05

Misschien ook interessant?

Kabinet verhoogt het budget op schone vrachtwagens en bouwmachines
Pakket van meer dan €500 miljoen per jaar om investeringen in mkb te bevorderen

Word een HGM partner

Wij creëren al jaren financiële ruimte voor een breed scala aan bedrijven. Hier rechts zie je enkele van onze partners.

HGM referenties subsidieHGM referenties subsidie e-healthHGM referenties subsidiesubsidie metaalindustrie hgmHGM referenties subsidieHGM referenties subsidie horeca koeling